Maailman arvokkain pelipaita

Suomen urheilun lähettiläänä vuoden 2022 Urheilugaalassa palkitulla, entisellä jääkiekkoilija Emma Terholla on Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtajana vaikutusvaltainen asema myös yhdenvertaisuusasioissa. Mitä urheilijakomissiossa tehdään yhdenvertaisuuden edistämiseksi?

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.

Kaksinkertainen jääkiekon olympiamitalisti Emma Terho valittiin elokuussa 2021 Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtajaksi. Tässä roolissa hän toimii KOK:n hallituksen jäsenenä ja huolehtii siitä, että urheilijoiden ääni kuuluu päätöksenteossa. Ennen puheenjohtajanpestiään jo vuodesta 2018 lähtien urheilijakomissioon kuulunut Terho joutuu monella tasolla tekemisiin myös yhdenvertaisuusasioiden kanssa.

– Kun aloitin urani kansainvälisissä luottamustehtävissä, yhdenvertaisuusasiat olivat esillä. Nyt nuo asiat ovat esillä yhä enemmän. Aina kun valitaan ihmisiä uusiin positioihin tai tehdään päätöksiä, jotka koskevat laajempia ihmisjoukkoja, ovat yhdenvertaisuusasiat osana päätöksentekoa, Terho kertoo.

 

 

Millainen rooli urheilijakomissiolla on yhdenvertaisuuden edistäjänä?

– Yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvissä asioissa urheilijakomissiolla on vaikutusvaltaa. Meillä on myös tärkeä rooli siinä, että nostamme viestiä yhdenvertaisuuden tärkeydestä – että nostamme viestiä nimenomaan kaikissa niissä pöydissä, joissa olemme mukana tekemässä päätöksiä, ja pidämme aihetta esillä.

Terho mainitsee, että yksi urheilijakomission ja laajemmin urheilumaailman keino viedä yhdenvertaisuutta eteenpäin on nostaa vaatimustasoa esteettömyydelle koko siinä kaupungissa, missä olympialaiset kulloinkin järjestetään. Urheilijakomissiolla on mahdollisuus myös motivoida urheilumaailman toimijoita muutokseen.

– Urheilussa on jo paljon hyvää toimintaa yhdenvertaisuuden eteen, mutta se, mitä voisimme tulevaisuudessa tehdä paremmin, on saada vielä laajemmin motivoitua tekijöitä tarjoamaan erilaisia erityisryhmille suunnattuja matalan kynnyksen harrastus- ja toimintamahdollisuuksia. Liikunta ja urheilu ovat hienoja asioita sen osalta, kuinka paljon ne tarjoavat sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia. On tärkeää, että kaikki voisivat olla mukana.

 

39-vuotias Emma Terho (os. Laaksonen) voitti jääkiekkouransa aikana kaksi olympiapronssia, neljä MM-pronssia sekä kahdeksan Suomen mestaruutta. Myös Yhdysvaltojen yliopistosarjassa ja ammattilaisena Venäjällä pelannut Terho on urheilu-uransa jälkeen toiminut useissa kansallisissa ja kansainvälisissä urheilun luottamustehtävissä muun muassa niin Suomen kuin Kansainvälisessä Olympiakomiteassa, Maailman antidopingjärjestö WADA:ssa sekä ensimmäisenä naisjäsenenä Suomen Jääkiekkoliiton hallituksessa. Rahoitusalalla työskentelevä Terho on tehnyt BBA-tutkinnon Ohio State Universityssa ja valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Terho palkittiin Suomen urheilun lähettiläänä Urheilugaalassa tammikuussa 2022.

Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.

 

Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:

WeThe15-verkosto – Autismiyhdistys PAUT: Yhdenvertaiseen harrastamiseen ei kuulu poislähettämisen kulttuuri

Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia

Mitä yhdenvertaisuus merkitsee? Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan