WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä kaikkea yhdenvertaisuus merkitsee muun muassa nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähtien urheilupsykologina toimivalle Anna Kilpiselle?
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa, mutta silti niin tapahtuu edelleen usein.
Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta sekä ajatuksia sen edistämisestä etenkin liikunnan ja urheilun osalta.
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee Core Performance & Health Oy:ssa työskentelevälle urheilupsykologi Anna Kilpiselle?
– Yhdenvertaisuus on minulle kaikessa tekemisessä mukana oleva valtava arvopohja. Käytännössä se merkitsee sitä, miten kohtaan jokaisen ihmisen riippumatta siitä, kuka hän on, mistä hän tulee tai millainen status, rooli, asema tai menestystausta ihmisellä on.
Kilpinen toimii urheilupsykologina myös Paralympiakomitean koordinoiman Tulevaisuuden tähdet -ryhmän valmennustiimissä. Eroavatko paraurheilijat jollain tapaa vammattomista urheilijoista, joita Kilpisen asiakaskunnasta niin ikään löytyy?
– No ei he ehkä kuitenkaan eroa. Ajattelen, että jokainen urheilija, jokainen ihminen on ainutlaatuinen – eli siinä mielessä toki eroavat. Mutta jokainen urheilija eroaa toisistaan, ja jokainen kohdataan juuri sellaisena kuin hän on. Toki meidän kaikkien taustassa tai historiassa voi olla asioita, jotka vaikuttavat enemmän tai vähemmän arkipäiväiseen valmennukseen.
Tulevaisuuden tähdet -ryhmän tärkeä perusta on kaikille turvallinen toimintaympäristö. Mitä se tarkoittaa?
– Voidaan puhua psykologisesta turvallisuudesta, mikä tarkoittaa, että jokainen voi olla oma itsensä ja tehdä myös virheitä. Kaikille pyritään mahdollistamaan kuulluksi tulemisen hetkiä ja paikkoja, ja palautetta voi antaa aina myös anonyymisti. Toinen keskeinen asia, mihin olemme panostaneet, on vuorovaikutus: aito kohtaaminen ja yhdessäolo.
Tulevaisuuden tähdet -ryhmä koostuu vuosittain reilusta kahdestakymmenestä eri lajeissa lupausta näyttäneestä nuoresta urheilijasta, jotka treenaavat yhdessä Paralympic Training Centerissä Pajulahdessa neljä kertaa vuodessa. Mitä urheilupsykologi heidän kanssaan leireillä tekee?
– Meillä on ollut erilaisia teemoja, joiden äärellä työskennellään. Keskeisiä ovat tavoitteen asettelu, itsetunnon vahvistaminen ja tunnetaidot.
Miten yhdenvertaisuuden tulisi Kilpisen mielestä tulevaisuudessa kehittyä?
– Toivon, että yhdenvertaisuus kehittyisi siihen suuntaan, että apu olisi kaikille tasapuolisesti saatavilla silloin kun sitä kukin meistä kohdallaan tarvitsee.
Anna Kilpinen on psykologian maisteri, sertifioitu urheilupsykologi ja psyykkinen valmentaja, joka työskentelee urheilun kentällä laajasti eri ikäisten ja tasoisten yksilöiden, joukkueiden ja ryhmien kanssa. Hän työskentelee niin suorituskyvyn optimoinnin teemojen äärellä kuin hyvinvoinnin tukemisen parissa, ja koordinoi myös useita seura- ja liittotason projekteja. Kilpisen oma kilpaurheilutausta on muodostelmaluistelussa, ja urheilu-uran loputtua hän on valmentanut lapsia ja nuoria taitoluistelun sekä jääkiekon parissa.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto muun muassa auttaa paraurheilun Tulevaisuuden tähtiä ja muita paranuoria etenemään pidemmälle kohti huippu-urheilijan uraa. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15-verkosto – Aspa-säätiö: ”On tärkeää, että jokainen asiakas kohdataan omana itsenään”
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa