Maailman arvokkain pelipaita

WeThe15-kampanja kiinnittää huomion siihen 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma, sekä heidän asemaansa yhteiskunnassa. Mitä ajatuksia yhdenvertaisuudesta ja seuratoiminnasta on sovelletun judon uranuurtajalla Marita Kokkosella?

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n aloittama WeThe15-kampanja kiinnittää huomion 15 prosenttiin maailman väestöstä, jolla on jokin vamma. Tämä maailmalla 1,2 miljardin ja Suomessa 700 000 ihmisen joukko on liian iso sivuutettavaksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kampanjan myötä haluamme tuoda esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta.

Vammaisille ja toimintarajoitteisille tai tukea tarvitseville harrastajille ja kilpailijoille sovellettua judoa on valmennettu ja harrastettu Suomessa menestyksekkäästi jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Lajin uranuurtajana toimineen Marita Kokkosen oma judotaival alkoi 1970-luvun loppupuolella, minkä jälkeen hän on ehtinyt vaikuttaa pitkään Judoliitossa sovelletun judon, nuorten valmennuksen sekä koulutuksen kehitys- ja johtotehtävissä – yli 15 vuotta myös sovelletun judon päävalmentajana.

Nykyisin Kokkonen vastaa sovelletusta judosta ja sen koulutuksesta Olympiakomitean laatutunnusta, Tähtiseura-merkkiä kantavassa vantaalaisessa Tikkurilan Judokat -seurassa.

– Minulle yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat tasavertaisia. Omassa lajissani judossa se tarkoittaa, että jokainen saapuu tatamille, judomatolle, paljain jaloin samanlaisessa judopuvussa. Siitä se lähtee, Kokkonen toteaa.

 

 

Pääsy lajin pariin on helppoa myös uusille harrastajille.

– Sovellettuun judoon pääset mukaan niin, että ottaa yhteyttä oman paikkakuntansa judoseuraan. Voi olla, että siellä on erillinen ryhmä soveltavan judon harrastajille, tai sitten pääset mukaan oman ikäkautesi mukaiseen yleiseen harrastusryhmään.

Judossa yhdenvertaisuus ulottuu lajin sisällä syvälle. Kehitysvammaisten Special Olympics -judossa treenataan ja kilpaillaan samoilla tatameilla vammattomien urheilijoiden kanssa.

– Judossa yhdenvertaisuus näkyy siten, että kilpailuja käydään samalla tatamilla vierekkäin, samaan aikaan, ja harjoituksissa voi käydä oman ikäryhmänsä treeneissä. Myös leirejä järjestetään niin, että vammaiset tai tukea tarvitsevat harrastajat voivat olla valtavirran mukana, tai sitten meillä on oma leiriohjelmamme, mutta samoissa tiloissa samaan aikaan kuin kaikilla muillakin.

Kokkonen haluaakin antaa muille lajeille viestin siitä, kuinka avoin seuratoiminta on usein pitkälti asenteista kiinni.

– Yhdenvertaisuutta on helppo lisätä, sen voin sanoa 32 vuoden kokemuksella. Kun olemme olleet sovelletun judon porukalla samoissa kisoissa ja samoilla leireillä, samoilla judotatameilla omissa seuroissamme, ihmiset ovat huomanneet, ettei sovellettu judo ole mitään muuta kuin judoa. Kun meillä on ne samanlaiset puvut, samalla lailla paljaat jalat matolla, ihmisten asenteet muuttuvat. Huomataan, että ei se erilaisuus ole mitään ihmeellistä, ja mikä parasta, jokainen voi valita oman lajinsa.

 

Marita Kokkonen on suomalainen judoka ja judovalmentaja, joka on vaikuttanut suuresti etenkin sovelletun judon kehitykseen Suomessa. Itse hän on voittanut 8 SM-mitalia sekä muutamia pohjoismaisia mitaleita vammattomien kilpailuissa. Kokkonen on myös valmentanut useita kansainvälisesti menestyneitä suomalaisia, niin vammattomia kuin Special Olympics -urheilijoita. Judoliitossa hän on toiminut vuosina 1989–2006 sovelletun judon koordinaattorina ja päävalmentajana, 2006–2009 alle 17-vuotaiden vastuuvalmentajana, 2007–2014 koulutus- ja nuorisopäällikkönä sekä vuoden 2011 Judoliiton toiminnanjohtajana.  

Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille tai elinsiirron saaneille ja dialyysissa oleville lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.

 

Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:

WeThe15-liikkujat – Tanssin vertaisohjaajana toimivalle Siirille oman ryhmän osallistujat ovat tärkeitä

WeThe15-verkosto – Kehitysvammatuki 57: Kun pääsee harrastamaan liikuntaa, pääsee osaksi ryhmää

WeThe15-verkosto – SYKE ry: Hyvällä kunnolla on suuri vaikutus sydän- tai keuhkosiirrokkaan elämään

WeThe15-verkosto – Munuais- ja maksaliitto tavoittelee yhdenvertaista hoidonsaantia ja parempaa sairauksien ennaltaehkäisyä koko Suomeen

WeThe15: Yhdenvertaista harrastamista, luontoelämyksiä ja ihmisoikeuksien turvaamista