Urheilu-, järjestö- ja yritysmaailman toimijat kertovat ajatuksiaan yhdenvertaisuudesta ja liikunnan merkityksestä kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä. Lue ja katso tuoreimmat haastattelut!
Kansainvälisen WeThe15-kampanjan myötä nostamme esiin erilaisia näkemyksiä yhdenvertaisuudesta. Mitä yhdenvertaisuus merkitsee eri tahoille, ja kuinka sitä voidaan edistää liikunnan ja urheilun avulla?
Marita Kokkonen: ”Sovellettu judo ei ole mitään muuta kuin judoa”
Vammaisille ja toimintarajoitteisille tai tukea tarvitseville harrastajille ja kilpailijoille sovelletun judon uranuurtajana Suomessa toimineen Marita Kokkosen oma judotaival alkoi 1970-luvun loppupuolella. Sen jälkeen hän on ehtinyt vaikuttaa pitkään Judoliitossa sovelletun judon, nuorten valmennuksen sekä koulutuksen kehitys- ja johtotehtävissä – yli 15 vuotta myös sovelletun judon päävalmentajana.
Nykyisin Kokkonen vastaa sovelletusta judosta ja sen koulutuksesta Olympiakomitean laatutunnusta, Tähtiseura-merkkiä kantavassa vantaalaisessa Tikkurilan Judokat -seurassa. Mitä hänelle merkitsee yhdenvertaisuus, ja missä tilassa se tällä hetkellä on maamme judotatameilla?
– Judossa yhdenvertaisuus tarkoittaa, että jokainen saapuu tatamille, judomatolle, paljain jaloin samanlaisessa judopuvussa. Siitä se lähtee..
Lue: WeThe15-verkosto – Marita Kokkonen: ”Sovellettu judo ei ole mitään muuta kuin judoa”
Iida Lounelalle yhdenvertaisuus konkretisoituu harjoitellessa ja kilpaillessa myös vammattomien kanssa
18-vuotias yleisurheilija Iida Lounela kilpailee yleisurheilussa vaikeasti heikkonäköisten T12-luokassa. Päälajiensa juoksun pikamatkojen ja pituushypyn osalta luokitus tarkoittaa, että juoksumatkoilla hän saa halutessaan käyttää opasjuoksijaa, ja pituushypyssä ponnistus tapahtuu metrin ponnistusalueelta. Mitä ajatuksia hänellä on yhdenvertaisuudesta, ja minkälaisissa urheilumaailman tilanteissa hän on sitä kokenut?
– Minulle yhdenvertaisuus konkretisoituu urheilun kautta siinä, että minut otetaan mukaan esimerkiksi vammattomien ryhmään, ja pystyn harjoittelemaan siinä missä muutkin. Ja voin käydä myös vammattomien kisoissa, vaikka olenkin paraurheilija, Lounela toteaa.
Metsähallituksen Luontopalvelut: Yhteistyöllä lisää esteettömiä luontokohteita
Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa suomalaisista luonnonsuojelualueista ja kansallispuistoista, ja ylläpitää esimerkiksi reittejä ja opasteita sekä muita luonto- ja verkkopalveluita. Suomen kansallispuistoissa vierailtiin vuonna 2021 ennätykselliset yli 4 miljoonaa kertaa, ja Metsähallitus on viime vuosina investoinut merkittävästi myös luontokohteiden esteettömyyteen.
Mitä yhdenvertaisuus Luontopalveluiden työssä merkitsee, ja mitä kaikkea se tällä hetkellä on käytännössä?
– Yritämme mahdollistaa mahdollisimman monelle pääsyn luontoon, vastaa Luontopalveluiden erikoissuunnittelija Laura Lehtonen.
Lue: WeThe15-verkosto – Metsähallituksen Luontopalvelut: Yhteistyöllä lisää esteettömiä luontokohteita
Special Olympics-urheilija Esa Peltonen haluaa edistää yhdenvertaisuutta niin liikuntaneuvojana kuin politiikassa
Special Olympics on Yhdysvalloista lähtöisin oleva urheiluliike ja kehitysvammaisten henkilöiden urheilujärjestö, joka järjestää ympärivuotista urheilu- ja liikuntatoimintaa sekä urheilukilpailuja lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma. Tehtävänä on mahdollistaa kaiken ikäisille kehitysvammaisille urheilijoille ja liikkujille säännöllinen harjoittelu, kilpaileminen sekä urheilun ilon jakaminen ystävien, perheiden ja yhteisön kanssa.
Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa suomalaiselle Special Olympics -urheilija Esa Peltoselle, ja millä keinoin hän itse haluaa sitä edistää?
– Mun mielestä yhdenvertaisuus on sitä, että kaikki on samalla viivalla – että pikkuhiljaa mennään siihen suuntaan. Se ei ole vielä tasapainossa, eli se vähän niin kuin hakee.
Vi också -hankkeen Lotta Nylund toivoo, että suomalaisessa paraurheilussa tehtäisiin enemmän työtä yli kielirajojen
Lotta Nylund vetää Finlands Svenska Idrott -järjestössä Vi också -hanketta, joka edistää ruotsinkielisten toimintarajoitteisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden yhdenvertaisuutta ja liikuntamahdollisuuksia suomalaisen liikunnan ja urheilun parissa.
Mitä yhdenvertaisuus merkitsee Nylundille, ja millä keinoin sitä edistetään Vi också -hankkeessa?
– Yhdenvertaisuus merkitsee minulle sitä, että riippumatta siitä miten liikkuu, mistä tulee tai ketä rakastaa, jokaisella on oikeus osallistua yhteiskunnassa ja liikuntatoiminnassa juuri sillä tavalla kuin itse toivoo. Soveltamisella liikunta on mahdollista saada yhdenvertaisemmaksi.
Läs och titta på svenska: WeThe15-nätverk – Vi också -projektets Lotta Nylund hoppas på mer arbete över språkgränserna inom den finska paraidrotten
Malike-toiminnassa lisätään osallisuutta vaikuttamalla toimintavälineiden saatavuuteen
Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminta on saanut nimensä sanoista ”matkalle, liikkeelle, keskelle elämää”. Toiminnan keskiössä on tarjota osallistumisen mahdollisuuksia niille, jotka tarvitsevat apuvälineen ja toisen ihmisen apua liikkuakseen ja osallistuakseen.
Toimintaan kuuluu muun muassa tiedon lisäämistä, kouluttamista, toimintavälinekokeiluja ja neuvontaa. Mitä kaikkea yhdenvertaisuus tarkoittaa Malikkeen ajatusmaailmassa?
– Yksinkertaisesti sitä, että ihmiset pääsisivät matkalle, liikkeelle, keskelle elämää – tekemään ihan niitä samoja asioita mitä me muutkin tehdään, mitä me haluamme tehdä, kertoo Malike-toiminnan johtava asiantuntija Susanna Tero.
Suomen Paralympiakomitea tekee työtä yhdenvertaisen liikuntakulttuurin eteenpäin viemiseksi, ja jokainen voi osallistua työhön lahjoittamalla Paralympiarahastoon. Rahasto luo muun muassa mahdollisuuden vammaisille lapsille ja nuorille oman liikunnallisen polun ja aktiivisen elämäntavan löytämiseen. Lue lisää tarinastamme.
Lisää ajatuksia yhdenvertaisuudesta:
WeThe15: Yhdenvertaista harrastamista, luontoelämyksiä ja ihmisoikeuksien turvaamista
WeThe15: Mahdollisuuksia, yksilöllisiä tarpeita ja käytännön toimia
Sitran asiantuntija: Paralympiarahasto lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa